Så var det det här med preventivmedel för män.

Det verkar vara oerhört svårt att få ut något preventlivmedel för män på marknaden utöver den gamla hederliga kondomen. Kondomen är världsbäst eftersom det är det enda preventivmedel som även skyddar mot sjukdomar men det där vet ni redan och nu tänker jag mest på sånt som skyddar mot bullar i ugnen. Mig veterligen är det enda alternativet till kondomen för att skydda sig mot ofrivilligt faderskap sterilisering. Det är ett allvarligt ingrepp som innebär att du fattat ett beslut för all framtid om att du inte vill ha barn, att sterilisera sig är en rätt radikal åtgärd som du måste vara minst 25 år för att få genomgå och risken att man ångrar sig när det är för sent finns alltid.

P-piller för män har det varit tal om i många decennier nu och forskningen har gått framåt. Tyvärr verkar det som att det är läkemedelsbolagen som står i vägen för att det ska komma ut på marknaden, eftersom de är rädda att efterfrågan inte ska vara tillräckligt stor och att det därmed inte ligger några pengar i det. Tvärt emot fegföretagens farhågor verkar det dock som att män faktiskt är öppna för möjligheten till att skydda sig på fler sätt, med förutsättningen att biverkningarna är ytterst få, enligt de senaste årets rapporter. När det gäller kvinnliga preventivmedel är den omedelbara nyttan att man undviker graviditet och därmed kan biverkningarna accepteras. (Det finns även en klar föreställning om att det ligger på kvinnans ansvar att proppa i sig hormoner som i preventivsyfte och därmed har biverkningarna blivit normaliserade för kvinnor.) När det gäller män är den nyttan mer indirekt och då får det inte finnas några bivekningar alls om de ska vara intresserade. För att p-piller eller p-stav för män ska bli en realitet krävs det antagligen att fler män ställer krav och efterfrågar det.

I Indien har det gjorts flera lyckade försök under de senaste decennierna med en injektion av en gel i sädesledaren som görs var tionde år eller sköljs ur innan om man vill. Det innebär att det faktiskt redan finns färdiga alternativ till kondomen och sterilisering om man ska tro de indiska forskarna. Tyvärr har WHO underkänt forskningen för att den inte uppfyllde kraven för kliniska läkemedelstester men den är up and running igen och bedrivs nu i bland annat USA. (Var annars?) Slutligen lär även detta bli en fråga för läkemedelsbolagen men är det inte dags att göra sexualiteten lite mer jämställd? Är det inte dags att ställa sig upp och ställa kravet?



Ps. 2007 sas det att män inte alls var intresserad av p-stav eller p-piller men i senare rapporter, bland annat också från Ottar har det visat sig att intresset visst finns.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0