Sex och samlevnad i skolan.

Jag läser två olika sexologikurser just nu och i den ena ska jag skriva om sexualkunskapen i skolan. För att vara lite originell och få lite förstärkning i mina argument skulle jag behöva lite hjälp av er. Vad tyckte ni om sexualundervisningen ni fick i skolan? Vad minns ni? Kändes det relevant? Vad saknade ni? Vad var bra?

Bildkälla .

Kommentarer
Postat av: J

Minns tidigt (12-14 år) besök hos ungdomsmottagning som arrangerades av skolan. Minns uppslag med barnbyggande/älskande par i OÄ-boken(7-9 år). Tyckte överlag att det var helt Ok även om anatomikunskaperna i huvudsak inhämtades från pornografi.

2011-11-22 @ 22:28:26
Postat av: Anna

Tack för ditt svar, J.

2011-11-23 @ 10:31:56
URL: http://doxisk.blogg.se/
Postat av: Malin

I femman pratade vi mens. Tjejerna i en grupp och killarna i en annan. Antar att killarna inte pratade mens. Och så så klart en del "livskunskap" invävt. Jo, det är bra att vara snäll och försöka komma överens, det fick vi lära oss. Vi satt i grupper och svarade på "hur en kille (obs kille) skulle vara för att man skulle bli kär. Vad som var skillnaden mellan tjejer och killar. Blir arg nu när jag tänker tillbaka på det. Det fanns också en brevlåda, där man kunde posta små anonyma frågor och få svar. Minns att någon postade och vi andra fick lära oss att oralsex, då har man sex med munnen, och analsex, då har man sex med rumpan. Jag begrep ingenting. "Har sex med munnen" är så himla oklart. Men det är klart, barnen får ju inte höra om något snusk. Nähänä. Jag vet att jag var så himla orolig, för jag förstod liksom inte hur sex gick till. Skulle någonting tryckas IN i mig?! Nä, så kunde det ju inte vara. Många bilder på livmödrar fick man se däremot.

I åttan var det dags för nästa omgång. Då fick vi rita pubertet på tecknade tjejer och killar. Typ rita dit hår mest överallt och blod på tjejens lår. Givande, det var ju inte så att vi var väl medvetna om vad som händer liksom. En genomgång av olika könssjukdomar. "den här får man vårtor av, den här får man sår av". Njea, kanske inte så roligt. Och hela tiden upprepade läraren att vi snart skulle prata om andra sexualiteter (vaddå andra?). Och att det var okej om man kanske inte ville ha sex i det motsatta könet. Och att en del hade konstigt sex! Det skulle vi prata om, kanske nästa vecka om vi hann. Vi hann aldrig. Och så ett besök från skolpastorn som berättade att det är viktigt att man är kär om man nu nödvändigtvis måste ha sex.

Jag insåg ju redan då att det var dålig undervisning. Vi fick ju inte ens trä en kondom över en gurka haha. Det viktigaste att lära ut är väl egentligen att det är okej att vara nyfiken, lev ut nyfikenheten, men gör det med någon du tycker om (eller själv!), och se till att BÅDA/ALLA vill! Det där med samtycke borde verkligen diskuteras.

Nu när jag har skrivit om det slår det mig hur gammeldags det låter. Men alltså, jag gick ut nian 2007. I och för sig utspelade sig det här i bibelbältet, men ändå.

2011-11-23 @ 11:01:42
Postat av: Anna

Malin: Det låter som att kvantiteten var helt okej men innehållet helt uppåt väggarna knas. Överlag tror jag att det är det som är problemet med dagens sexualundervisning i skolorna. Man han fastnat i gamla hjulspår och det är okunnig personal som harvar på om biologi och heteronormativ "fakta" om hur det ska vara. Tack så jättemycket för ditt svar!

2011-11-23 @ 13:29:53
URL: http://doxisk.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0